ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Αναλυτικός οδηγός με όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος -μετά τις δύο παρατάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας- για να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στον καθαρισμό αλλά και την οχύρωση όσων κατοικιών βρίσκονται πλησίον και εντός δασικών εκτάσεων.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο κίνδυνος καταστροφής ακινήτων σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά και όχι να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται σε όσους δεν θα συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη ανακοίνωση της διπλής παράτασης για τους υπόχρεους -έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση- δίνει στους πολίτες μια μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διαδικασία. Πάντως, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» υπάρχει κινητικότητα, ενώ εκτιμάται πως η πορεία αυτή θα συνεχιστεί έως την εκπνοή των προθεσμιών.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων akatharista.apps.gov.gr και με καταληκτική ημερομηνία τη 30ή Ιουνίου, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρίζουν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει, καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς..

Επισημαίνεται ότι αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Η διαδικασία

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  6. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει ως τις 54.000 ευρώ.

Για τα κτίσματα

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, οι ιδιοκτήτες κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει αρχικά να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία (μηχανικό, δασολόγο κ.τ.λ.) για την υποβολή του «Εντύπου Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας» και της «Τεχνικής Έκθεσης» με τα συνοδευτικά τους στοιχεία. Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ και προβλέπει μια σειρά από βήματα.

Ειδικότερα, η εφαρμογή του Κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Recommended Articles